Buiten de muren


Het CEMO-team (Centre d’Éducation en Milieu Ouvert, NL: rechtstreeks toegankelijk opvoedingscentrum) is regelmatig aanwezig in de openbare ruimte om JULLIE te ontmoeten. Het komt daar waar kinderen, jongeren en gezinnen zijn.

Het Hors les Murs-project (NL: buiten de muren) gaat uit van drie belangrijke bevindingen:

  • De noodzaak om nieuwe tools te creëren om jongeren en het doelpubliek van het CEMO te bereiken;
  • De noodzaak om onze kennis van ons actieterrein, de bevolking, de dynamieken en de realiteit ervan te verbeteren en te verdiepen en om nieuwe middelen te ontwikkelen om deze beter te begrijpen;
  • De noodzaak om de zichtbaarheid van onze dienst te vergroten en om de antwoorden die wij kunnen geven aan de verwachtingen van ons doelpubliek te diversifiëren.

Het HLM-project (Hors les Murs, NL: buiten de muren) past in het algemeen kader van het straathoekwerk, met inachtneming van de algemene opdrachten van ‘l’AMO’ (Service d’Aide en Milieu Ouvert, NL: rechtstreeks toegankelijke jeugdhulpdienst) en de waarden die binnen het CEMO worden gedragen. De voorkeur wordt gegeven aan een nabijheidsbenadering in de openbare ruimte (op straat, pleinen, enz.), waarbij de jongere in het middelpunt van de actie staat. Het project heeft dus als opdracht kinderen en jongeren preventieve, sociale en opvoedkundige hulp te bieden in hun leefomgeving en in hun relatie met de sociale en familiale omgeving. De gemeenschapsgerichte-, collectieve en individuele pijlers worden evenveel ontwikkelt.

Deze acties zijn gericht op bepaalde ruimten waar veel jongeren na schooltijd of in hun vrije tijd samenkomen.

Wij zijn elke woensdag te vinden op het Moricharplein, waar wij het CEMO-prieel neerzetten. Wij brengen vaak spelletjes mee en hebben nagedacht over activiteiten, maar we zijn er ook om jullie vragen te beantwoorden en samen over jullie projecten na te denken.

Wij lopen ook rond op straat, doorheen de verschillende wijken van Sint-Gillis. Op maandag- en vrijdagnamiddag, zijn wij te vinden in de ‘Carré de Moscou’, het Jacques Franckplein, het Bethléemplein of het Sint-Gillisvoorplein, plaatsen die bevorderlijk zijn voor ontmoetingen en uitwisselingen. Elke maandag komen wij ook aan de uitgang van middelbare scholen om leerlingen te ontmoeten in het kader van ons “micro-trottoir” project (NL: micro-stoep).  

Het team is ook aanwezig op meer feestelijke evenementen in de gemeente en werkt samen met de jeugdverenigingen van Sint-Gillis. Tijdens schoolvakanties organiseren wij regelmatig uitstapjes of specifieke activiteiten.

Neem gerust contact op met Mikel, Paulina of Hatie op 0484/606.610 en aarzel zeker niet om ter plaatse meer informatie te komen inwinnen!

Projet pédagogique 2017 HLM